31 Ağustos 2010 Salı

KOLPA SAHAJA YOGA...

Sahaja Yoga

Bizim amacımız hiç bir inancı yargılamak değil. Sadece bilginiz olsun diye yazıyoruz.

Sahaja yoga açıkhava tiyatrosunda müzikli aydınlanma diye bir organizasyon yaptı. Orada kendilerini tanıtırken din olmadıklarını belirtmişlerdi.

Bazı arkadaşlar oraya meditasyon öğrenmeye, yoga yapmayı öğrenmeye gidebilir. Ama görünenin arkasında farklı ritüeller var. Biz bir kaçını yazalım, kararı siz verin.

Bedava diye gidiyorsunuz , tamam gerçekten bedava hiç bir zorlama yok. Ama sonraları kendinizi öyle bir şekilde buluyorsunuz ki gelirinizin yarısı Sahaja Yogaya gidiyor. Hemde bunun hiç farkında olmuyorsunuz.

Peki biraz sahaja yogadan bahsedilim. Nedir Sahaja Yoga? Sahaja yoga tüm dinlerdeki (olumlu?) ritüelleri cımbızla toplayıp Sahaja Yoga adında birleştirmiş bir öğretidir.

Tüm dinleri kucakladığını söyler fakat pratikte (ve mantıkta) tüm dinler aynı anda kucaklanamaz. Çünkü çok çelişkili yanları vardır. Burada size Sahaja yoganın çelişkilerinden bahsedeceğiz.

Mesele Sahaja Yogada 10 guru (öğretmen) vardır. Bunlar içimizdeki bilgeliği temsil eder ve yine sahaja yogaya göre hepsi birbirlerinin enkarneleridir. (Shri Adi Guru Dattatreya adındaki Deiyti çeşitli zamanlarda kendini Muhammed, Zerdüşt, Lao Tse, Konfüçyus, Sokrates, Guru Nanak, Kral vb. olarak gösterir)

İşte ilk çelişki burada başlar. Sahaja Yoga'ya göre Lao Tse'de, Konfüçyus'ta aynı kişidir. Ama ikiside aynı dönemde yaşamış ve birbirinden zıt öğretiler anlatmıştır. Mesela Lao Tse Anarşik bir anlayışı savunurken Konfüçyus tam tersi olarak Erdemli Devleti savunmuştur. Hatta Konfüçyus yaşadığı dönemde en mükemmel 100 kitap listesine Lao Tzu'nun Tao te Ching kitabını katmamıştır. (??)

Zaten Muhammed, Loa Tse, Zerdüşt ve Sokrates'in aralarındaki çelişkiyi anlatmaya gerek yoktur. Ama Sahaja Yoga bunları aynı kişi olarak görür. (!)

Sahaja Yoga Ayinleri

Puja

Puja Hindistan'da sıkça yapılan hatta dindar insanların her gün yaptığı bir ibadet biçimidir. Puja sırasında herhangi bir deiytiye (Melek, tanrı) ibadet edilir. Shri Mataji'de kendini deiyti olarak gördüğünden kendisine puja yaptırır.

Bu puja esnasında kendisi bir güzel süslenir, önüne çiçekler konur çeşitli yerlerine kumkum yapılır ve pujaya hazırlanır. Sonra yine kendisi (shri mataji) kısa bir konuşma yapar ve puja (ibadet) başlar.

İlk önce kendisine dualar (mantralar) okunur. Daha sonra meyve, yiyecek vs. önüne konur. İbadet bittikten sonrada Shri Matajinin ayakları gümüş bir tepside yıkanır ve o tepsideki su insanları dağıtılır ve insanlarda o suyu içerler.

Ayrıca Shri Mataji tanrı kabul edildiği için doğal olarak onun dokunduğu, giydiği her şey kutsal kabul edilir. (Külot, iç çamaşır dahil)

Örneğin George Bush Sahaja Yoga tarafından aydınlanmış bir kişi olarak kabul edilir. Iraktaki yağdırdığı bombalara gerekçe ise Krishna Arjuna hikayesine dayandırılarak meşru kabul edilir. Onlara göre ordaki insanlar zaten ÖLÜDÜR.

Kararı siz verin, biz şimdilik bu kadar yazıyoruz.

Şunu da söylemek istiyoruz ki Shaja Yoga'da asla doğudaki gibi meditasyon ve yoga öğretilmiyor.

(devamı gelecek)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder